Chocolade en gezouten karamel cookie bars

Chocolade en gezouten karamel cookie bars

Een bodem van knapperige koekjes, een laag romige chocolade fudge, en om het af te maken een decadente gezouten karamel laag. Verslavend lekker, deze cookie bars!

Zet de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje:

  • Voor de bodem:
  • 280 gram digestive koekjes
  • 110 gram boter
  • Voor de chocolade fudge:
  • 200 gram (een half blikje) gecondenseerde melk
  • 170 gram melkchocolade
  • Een halve theelepel zout
  • Voor de caramel laag:
  • 55 gram roomboter
  • 210 gram bruine basterdsuiker
  • 120 ml slagroom
  • Een theelepel zout
  • Een klein handje grof zeezout

Chocolade en gezouten karamel cookie bars

Zo maak je de bodem:

1. Plaats alle koekjes in de keukenmachine, en vermaal ze in ongeveer 10 seconden tot kruimels.

2. Smelt hierna de boter in de magnetron als volgt: snijd de boter in kleine stukjes, doe ze in een magnetronbestendig schaaltje en verwarm voor maximaal 30 seconden achter elkaar. Kijk even hoe ver de boter gesmolten is, en herhaal indien nodig voor maximaal 30 seconden tot de boter helemaal gesmolten is. (plaats je boter langer dan 30 seconden in de magnetron, dan kan de boter ‘ontploffen’)

3. Giet de boter door de koekkruimels en roer alles goed door elkaar. Stort het kruimel mengsel in je bakvorm (ik gebruikte deze en kan ik je zeker aanbevelen). Heb je geen bakvorm met uitneembare bodem, plaats dan eerst een vel bakpapier in je bakvorm, om de cookie bars straks zonder moeite uit de vorm te kunnen tillen. Afhankelijk van je bakvorm kan het zijn dat je wat van het kruimel mengsel over houd. Bewaar de koekjesbodem in de koelkast.

Chocolade en gezouten karamel cookie bars

Zo maak je de chocolade fudge:

1. Breek de chocolade in stukjes en plaats deze samen met de gecondenseerde melk en het zout in een steelpan (liefst met anti-aanbak laag) op het gasfornuis op laag vuur. Roer alles goed door elkaar tot de chocolade volledig is gesmolten en je een donkerbruine, stroperige fudge overhoud.

2. Giet de fudge direct in de bakvorm over je koekjesbodem. De fudge stolt snel, dus zorg gelijk dat je overal evenveel fudge giet. Plaats de bakvorm hierna weer in de koelkast.

Zo maak je de gezouten karamel laag:

1. Plaats de boter, suiker, slagroom en de theelepel zout in een grote steelpan (liefst weer met anti-aanbak laag) op het vuur. Let er goed op dat de steelpan niet te klein is, want tijdens het koken zet de karamel uit. Zet het vuur hoog, en roer de ingrediënten goed door elkaar tot de karamel begint te koken. Je herkent de kokende karamel vanzelf; het mengsel wordt dik en begint te borrelen.

2. Zet nu je vuur middelhoog zodat de karamel rustig door kan koken en zet een timer voor 4 minuten. Houd de borrelende karamel goed in de gaten, en controleer af en toe of de bodem niet aankoekt. Verder hoef je niet te roeren.

3. Zet na de 4 minuten het vuur meteen uit. Houd je de 4 minuten niet aan en kookt de karamel langer, dan zal hij straks enorm uitharden en kan je bijna niet meer normaal een hapje nemen. Laat de karamel 5 minuten afkoelen, en giet het hierna in de bakvorm over de fudge laag. Strooi een klein handje met grove zeezout korrels uit over de karamel.

4. Laat de cookie bars minimaal 5 uur in de koelkast uitharden. Snijd hierna met een scherp keukenmes de bars in kleine reepjes of blokjes, en ga er van genieten! :). De cookie bars bewaar je in de koelkast.

Meer bakinspiratie nodig? Met dezelfde bakvorm maakte ik ook deze heerlijke speculaas chocolade taart met gesuikerde amandelen

Hey! Wist je trouwens dat Nest ook een online shop heeft? Hier vind je vrolijke fairtrade t-shirts, leuke kaartjes en mooie sieraden.

De Nest Warehouse shop vol vrolijke items

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tagged , , , ,

7 thoughts on “Chocolade en gezouten karamel cookie bars

  1. Wauw wauw, dit ziet er echt fantastisch uit. Kan me voorstellen dat dit echt genieten is!

    1. Thanks Anne, ze waren echt heerlijk! 🙂

  2. YUM! Dit klinkt en ziet er heerlijk uit! Ga ze snel eens proberen. Liefs Kim

  3. Want. Them. Now.
    Ziet er heerlijk uit!

  4. […] Als chocolade lover vind je dit recept vast ook interessant: Chocolade en gezouten karamel cookie bars. […]

  5. […] Als chocolade lover vind je dit recept vast ook interessant: Chocolade en gezouten karamel cookie bars. […]

  6. […] koekjes, nog meer koekjes! Ook deze Chocolade en gezouten karamel cookie bars zijn een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *