Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!)

chocolade cheesecake cover

Een overheerlijke klassieker. Deze driedubbele chocolade cheesecake is perfect voor speciale gelegenheden. Of gewoon helemaal voor jezelf natuurlijk 🙂 Ik oordeel niet!

Het maken van een cheesecake kost wat werk en wat geduld (wachten is moeilijk!) maar zeker de moeite waard. De cheesecake heeft een fluweelzachte textuur, echt goddelijk lekker. En de theelepels met koffiepoeder en amandel extract geven de chocolade daarnaast nog een extra rijke smaak.

Zet de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje:

  • Voor de bodem:
  • 250 gram san francisco koekjes
  • 75 gram boter
  • Voor de vulling:
  • 700 gram roomkaas
  • 100 gram crème fraîche
  • 250 gram pure chocolade
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • 20 gram cacao
  • 10 gram bloem
  • 1 theelepel amandel extract
  • 1 theelepel oploskoffie
  • Een snufje zout
  • Voor de ganache:
  • 100 gram melkchocolade
  • 100 ml room

Voor deze chocolade cheesecake heb je een springvorm met een diameter van 26 centimeter nodig.

Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!) recept

Voorbereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Zet je springvorm klaar, en bekleed de onderkant en de zijkant met bakpapier. De onderkant kun je het beste bekleden door de springvorm in elkaar te zetten met het papier ertussen. Hierna kun je alles wat uitsteekt afknippen. De zijkant kun je het best bekleden door er een vel bakpapier rechtop in te zetten, langs de randen. Alles wat boven de rand steekt kun je dan afknippen. Door de vorm in te vetten met boter of bakspray zal het bakpapier stevig blijven zitten.

Zo maak je de bodem:

1. Vermaal de koekjes tot kruimels in een keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron of een steelpannetje. Roer de gesmolten boter door de kruimels, en mix alles goed door elkaar.

2. Giet de kruimels in je bakvorm en druk ze met de bolle kant van een lepel of de onderkant van een glas goed plat. Bak de koekjes bodem in 10 minuten op 200 graden goudbruin. Laat de kruimelbodem hierna goed afkoelen.

Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!) recept

Zo maak je de chocolade cheesecake:

1. Verander de oventemperatuur naar 150 graden.

2. Smelt de chocolade in een steelpannetje (liefst met anti aanbak laag) op laag vuur tot een gladde massa. Haal de chocolade daarna van het vuur en laat hem lichtjes afkoelen, terwijl je de rest van het beslag klaarmaakt.

3. Mix in een grote beslagkom de roomkaas op de hoogste stand tot een romige, gladde massa. Mix daarna de suiker erdoor en blijf mixen voor ongeveer 3 minuten. Voeg daarna de crème fraîche toe, gevolgd door het cacaopoeder, de bloem, koffiepoeder, amandelextract en het snufje zout.

4. Mix daarna één voor één de eieren kort door het beslag, op de laagste stand. Je kunt direct stoppen met kloppen zodra het ei is opgenomen in het beslag. Mix als laatste de gesmolten chocolade (kort) door het beslag.

Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!) recept

De chocolade cheesecake bakken:

1. Giet het beslag over de koekjesbodem en zorg ervoor dat de bovenkant mooi glad gestreken is. Bak de cheesecake in de oven op 150 graden, voor 55 tot 60 minuten. De cheesecake is klaar als de vulling nog maar lichtjes heen en weer wiebelt zodra je zachtjes de vorm beweegt.

2. Laat de cheesecake nog een uur in de oven rusten terwijl deze uit staat, en zet hem daarna voor minimaal 4 uur in de koelkast met de bovenkant lichtjes afgedekt (zonder de cheesecake te raken). Hoe langer de cheesecake in de koelkast staat, hoe meer de smaak zich doorontwikkeld. Je kan de cheesecake dus gerust een dag vantevoren maken.

De ganache & het serveren:

1. Hak de chocolade in zo klein mogelijke stukjes en plaats ze in een hittebestendige kom. Giet de room in een kleine steelpan, en verwarm de room tot het net begint te koken. Giet de hete room daarna over de chocolade. Nog niet roeren! Dek de kom af met bijvoorbeeld een bord en laat het 5 minuten zo staan.

2. Roer als de 5 minuten verstreken zijn de room en de chocolade met een garde goed door elkaar, tot een fluweelzachte ganache ontstaat. Laat de ganache 5 minuten afkoelen en giet hem hierna over de cheesecake. Til de cheesecake voorzichtig een beetje schuin om te zorgen dat de ganache gelijkmatig verdeeld is. Zet de cheesecake hierna weer terug in de koelkast, voor minimaal 1 uur.

3. Yesss en dan is het zover, er mag geproefd worden! 🙂 Verwijder voorzichtig de springvorm, en plaats je taart op een mooi plateau. Garneer de cheesecake eventueel met wat restjes gehakte chocolade.

4. Maak een keukenmes onder de kraan goed warm, droog hem af, en snijd met het warme mes op deze manier de taart extra makkelijk in mooie stukken. Geniet ervan! 🙂

Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!) recept

Tip: Je kunt de taart ook prima invriezen! Zorg er wel voor dat de cheesecake goed afgedekt is, of vries de overgebleven losse stukken in aparte doosjes in. Na een uurtje in de koelkast is je taartpunt ready to eat.

 
Als chocolade lover vind je dit recept vast ook interessant: Chocolade en gezouten karamel cookie bars.

Bewaren

Bewaren

Tagged , ,

7 thoughts on “Driedubbele chocolade cheesecake (triple chocolate!)

  1. Ziet er lekker uit! En mooie foto’s maak je 🙂

    1. Dankje! 😀

  2. Oeh! Dat ziet er goed uit! 👌

    1. Thanks, hij is echt heerlijk 😀

  3. Jammer dat het niet zo gezond is, maar ik denk dat ik een keertje ga ‘cheaten’ met dit recept.. wat een heerlijke cheesecake zeg!

    1. Jaaa daar ga je geen spijt van krijgen! 🙂 En eventueel kan je invriezen wat je over houd. Ik heb ook nog 4 stukjes in de vriezer liggen voor een cheat momentje 😀

  4. Wauw! Deze ziet er waanzinnig lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *