Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur

Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur

De perfecte cake om sinterklaas mee te vieren! Door het beslag van deze stevige kaneel cake zitten namelijk stukjes kruidnoot verstopt.

Met dit recept maak je een joekel van een cake waar je wel 15 tot 20 plakjes van kan snijden! Het is daarom belangrijk dat je de cake bakt in een stevige en grote cakevorm, het liefst niet van siliconen maar van metaal. Mijn bakvorm (deze) is 34 x 16 x 8,5 cm met een inhoud van 2,4 liter. Schrik niet van de baktijd; vanwege de grootte van de cake moet hij extra lang in de oven. Maar het eindresultaat is heerlijk! 🙂

Zet de volgende ingrediënten maar op je boodschappenlijstje:

  • Voor de cake:
  • 225 gram boter (in stukjes, op kamertemperatuur)
  • 375 gram bloem
  • 600 gram suiker
  • 125 gram zure room
  • 6 eieren
  • 100 gram gram kruidnootjes
  • Een halve theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • Een halve theelepel zout
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 theelepel amandel extract
  • 8 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Voor het kaneelglazuur:
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 gram monchou
  • 20 gram (slag)room
  • 1 theelepel kaneel
  • Een handje kruidnoten

Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur

Zo maak je de cake:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet alvast een (grote) cakevorm klaar met daarin een vel bakpapier.

Meng in een grote beslagkom de boter en de suiker tot een romig geheel (3-4 minuten). Voeg dan een voor een de eieren toe. Voeg hierna de zure room, het vanille en amandel extract en de kaneel en nootmuskaat toe en mix alles goed door elkaar.

Meng de bloem, het zout en de baking soda in een aparte kom door elkaar, en voeg deze mix dan beetje bij beetje door het beslag heen. Zet de kloppers bij het toevoegen steeds even uit, en voeg pas een nieuw beetje mix toe zodra alles volledig in het beslag is opgenomen.

Hak de kruidnootjes met een mes in kleine stukjes, en roer deze (inclusief alle kruimels) met een spatel goed door het beslag heen.

Giet het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm. Bak de cake in de oven op 180 graden, voor 105 tot 115 minuten (ja, echt!). Houd goed in de gaten of de cake van boven niet verbrand. Na ongeveer 70 minuten kun je de bovenkant van de cake losjes afdekken met een stuk aluminiumfolie zodat de cake niet aanbrandt. Kijk na 100 minuten of de cake gaar is door een een satéprikker in te steken. Komt deze er vochtig uit, dan moet de cake nog wat langer garen.

Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur

Zo maak je het roomkaas kaneel glazuur

Meng de poedersuiker, monchou, slagroom en kaneel met een handmixer door elkaar tot er een romig glazuur ontstaat. Hak de kruidnootjes met een mes in kleine stukjes.

Wacht tot de cake volledig is afgekoeld. Spatel dan het glazuur op de cake en top hem af met de stukjes kruidnoot, en eventueel nog een snufje kaneel.

Hierna kun je de cake direct aansnijden! 🙂 snijd kleine stukjes, want de cake is vrij machtig.

Stevige cake met kaneel, kruidnoten en kaneelglazuur

Meer winterse baksels? Wat dacht je van een tulband cake met peer en pecannoot.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *